Hikayemiz

Natürel Sızma Zeytinyağı Hikayemiz Nasıl Başladı?

Natürel sızma zeytinyağının mucize bir gıda olduğunu Akdeniz kültürünü aldığım ailemden öğrendim.

Doğru yöntemlerle işlenmiş natürel sızma zeytinyağı hem eşsiz bir gıda hem de ilaç. Bu mucizevi gıdayı günlük diyetimize entegre etmenin ise birçok püf noktası var.

Türkiye’de ve yurtdışında pazarlama ve stratejik danışmanlık görevlerinde bulundum ve farklı kültürleri gözlemledim. Biz Akdenizliler için natürel sızma zeytinyağı beslenme rutinimizin baş tacı. Dünyada sağlıklı ve hafif beslenme deyince akla ilk gelen Akdeniz diyeti, ve tabi ki başrolde natürel sızma zeytinyağı var.

Fakat tüm dünya için durum aynı değil. Bazı coğrafyalarda farklı yağ türleri ön plana çıkıyor, bu da yemek kültürünü etkiliyor. Ancak günümüzde farklı diyet akımları ve sağlıklı beslenme bilincinin artmasıyla beraber natürel sızma zeytinyağı neredeyse tüm coğrafyalarda giderek popülerleşiyor. Bazı ülkelerde zeytinyağı üretimi neredeyse hiç olmamasına rağmen, kişi başı zeytinyağı tüketimi Akdeniz ülkelerine yaklaşıyor. Bu nedenle her yıl belli miktarda ve farklı kalitede üretilen zeytinyağı, özellikle de natürel sızma zeytinyağı giderek daha değerli hale geliyor.

Türkiye zeytinyağı üretim hacmi olarak dünyada önde gelen ülkelerden biri. Ancak Türk zeytinyağının bilinirliği ne yazık ki markalaşma ve pazarlama eksikliği nedeniyle olması gereken seviyede değil. İşte bu noktada, süpergıdalara olan ilgim ve ve pazarlamaya olan tutkum ile, Türkiye’nin kaliteli natürel sızma zeytinyağı mahsullerini dünyaya global bir vizyonla tanıtmak için kolları sıvadım. Sürdürülebilir üretimi önemseyen bir Endüstri Mühendisi olarak iyi bir natürel sızma zeytinyağı için gerekenleri araştırdım.

Her natürel sızma zeytinyağı süper gıda özelliklerine sahip olmayabilir!

naturel-sizma-zeytinyagi-hikayemiz

Natürel Sızma Zeytinyağı Üretiminde Neler Önemlidir?

Hasat Zamanı

Erken hasat ettiğimiz ürünlerimiz için zeytinlerimizi en geç Ekim ayında, henüz daha yeşilken topluyoruz. Biraz masraflı bir tercih olsa da, bu bizim düşük serbest asit oranına sahip, kaliteli ve besin değerleri yüksek natürel sızma zeytinyağı elde etmemizi sağlıyor. Tadı daha yumuşak olan alaca hasat ürünlerimizi ise Kasım-Aralık aylarında hasat ediyoruz.

Serbest Yağ Asit Oranı ve Duyusal Analiz

Zeytinyağının natürel sızma zeytinyağı olarak belirlenmesi için tek başına serbest yağ asidi tayini yeterli olmaz. %0.8 serbest yağ asidi oranı altında olmalı, ve absorbans, peroksit sayısı vb birtakım başka değerleri de sağlamalıdır. Natürel sızma zeytinyağı kimyasal analizlerin yanı sıra, profesyonel tadımcılar tarafından değerlendirilmelidir. Oksidasyon, kızışma, küf, sirkemsilik gibi kusurlardan herhangi biri varsa serbest yağ asidi oranı %0.8 altında olsa dahi yağ natürel birinci veya ham yağ statüsüne geçebilir.

Elle Toplama

Elle toplama natürel sızma zeytinyağı üretimi için önemli bir tekniktir. Yere düşen, ezilen, toz ve toprak olan zeytinler daha hızlı fermente olacaktır, bu da kızışma kusurunu doğuracaktır. Bu nedenle zeytinleri elle toplayarak hava alan plastik kasalara almak en iyi yöntemdir. Her ne kadar zor olsa da, ülkemizde birçok bölgede sofralık zeytin üretimi de yüksek olduğu için elle toplama alışkanlığı gelişmiştir. Bu da nitelikli natürel sızma zeytinyağı üretimimiz için büyük bir avantaj oluşturmaktadır.

olizzi-soguk-sikim-zeytinyagi

Soğuk Sıkım

Elle toplanan zeytinler plastik kasalara konduktan sonra bekletilmeden hızlıca soğuk sıkıma gönderilmektedir. Böylelikle beklerken birbirlerini ezmeleri ve fermente olmaları engellenir. 

Kasaların güneşin altında beklememesi ve hızlıca soğuk sıkıma gönderilmesi önemlidir. Tamamen mekanik yöntemler kullanılarak zeytin minimum hava teması ile sıkılır. Soğuk sıkımda sıcaklık 27 °C‘yi geçmemelidir. Böylece aroma, tatlar ve yararlı bileşenler yağın içinde kalır.

Daha detaylı bilgi için natürel sızma zeytinyağı üretimi ile ilgili blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

3 Pozitif Unsur: Meyvemsilik, Acılık ve Yakıcılık

Natürel sızma zeytinyağı derecelendirmesinde profesyonel tadımcıların önceliklendirdiği 3 pozitif unsur vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık.

Olizzi Premium Organik Natürel Sızma Zeytinyağı ve Olizzi Everyday Natürel Sızma Zeytinyağı erken hasat edilen ürünlerimizdir ve yoğun meyvemsi tada, yeşil kokuya sahiptir, acılık ve yakıcılıkları yüksektir. Olizzi Baby Organik Natürel Sızma Zeytinyağı ürünümüz ise alaca hasattır. Meyvemsiliği yüksektir ancak acılık ve yakıcılığı düşüktür.

Her birinin farklı kullanım alanları ve hitap ettikleri damak zevkleri vardır.

soguk-sikim-zeytinyagi

Çevresel Sorumluluk

Üretimimiz esnasında kasıtlı olarak hiçbir ağaca, zeytine veya canlıya zarar vermiyoruz.

Geri dönüştürülebilir ambalajlarımızla israfı ve fazla kullanımı azaltmayı hedefliyoruz. Ambalajlarımızı daha da çevreye dost hale getirmek için çalışmaya devam ediyoruz.

Olizzi tamamen Türk malıdır ve Olizzi Premium ve Baby ürünleri organiktir. Hiçbir katkı maddesi, kimyasal ve işleme olmadan – sadece Akdeniz zeytinlerinin mucizevi suyudur!

olizzi-zeytinyagi

Kurucu Hakkında

Ece Er

İnsan ne yerse odur sözüne inanan, gerçek bir yemek tutkunu!

İlk ve orta öğrenimini İzmir’in deniz kokulu sınıflarında tamamlayan Ece, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu ve İstanbul’a taşındı.

Üç büyük şehrin de havasını soluyan Ece, hızlı tüketim ürünleri sektöründe öncü bir içecek firmasında Pazarlama görevlerinde bulundu. İstanbul’da geçen 5 sene sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nin Los Angeles şehrine taşındı ve Malibu’da Pepperdine Üniversitesi’nde MBA eğitimine başladı. Eğitimine devam ettiği sırada Amerika’nın en büyük catering ve food truck rezervasyon hizmeti sunan online girişiminde stratejik danışman olarak çalıştı.

Şimdi ise kendi gıda markasını yarattığı çok heyecanlı bir yolculukta ilerliyor! Akdeniz kültürünü yaşamış, Pazarlama’yı öğrenmiş bir mühendis olarak farklı kültürleri gözlemledi ve dünyaya iyi zeytinyağını yeni bir şekilde tanıtmaya karar verdi! Şu anda üç kıtada üç ülkede; Türkiye, Amerika ve Japonya’da markasını Olizziseverler ile buluşturuyor.

Ece aynı zamanda Yerim Seni İstanbul kitabının yazarlarından biri, aşık olduğu şehir İstanbul’un sokaklarını gezmekten çok zevk alıyor. Söz konusu iyi yemek olduğunda onu durduracak bir şey yok, İstanbul, İzmir, Los Angeles veya başka bir yer! İyi yemek daima önceliği; öyle ki en iyi turşucuyu bulmak için 2 hafta boyunca İstanbul’un tüm turşucularını gezmişliği bile var!

Ece dünyanın ilk zeytinyağı tadım okulu olan İtalya'da ONAOO'nun üyesidir ve burada ileri düzey tadım seanslarına devam etmektedir. Aynı zamanda Ece, yine İtalya'da kayıtlı duyusal bal eğitimi okulunda ileri düzey bal tadımı eğitimlerine devam etmektedir.

İşte bu yüzden Akdeniz mutfağının kraliçesi, bilinen en güzel süper gıda olan natürel sızma zeytinyağı için ve bedenimizde harikalar yaratan diğer tüm süper gıdalar için de tutkulu ve heyecanlı!

olizzi-zeytinyaglari